Što sve sportom mogu ja!

Što_sve_sportom_mogu_ja_LOGO_transparent_bg

 

Poziv: UP.02.1.1.08 Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport

Korisnik projekta: Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići
Partneri: Javna ustanova za upravljanje sportskim objektima Grada Vukovara „Sportski objekti Vukovar“, Društvo „Naša djeca“ Vukovar, Vukovarsko- srijemska županija

KRATKI OPIS PROJEKTA:

Djeci s teškoćama u razvoju onemogućeno je participiranje u brojnim društvenim aktivnostima u zajednici, pa tako i u sportu. Nažalost ne postoje posebno prilagođeni programi (i znanja sportskih djelatnika) za njihovo uključivanje u redovne sportske programe. Znanjem u sportu s jedne strane te radu sa djecom s TUR s druge, kroz projekt bit će kreiran idealan program koji će poticati višestrani psihosomatski razvoj djece, razvijati njihovo samopouzdanje, ali i detektirati nadarene kako bi se ih usmjeravalo u sport i uključivalo u redovne sportske programe.

CILJ PROJEKTA:

Cilj projekta je djeci s teškoćama u razvoju Vukovarsko srijemske županije osigurati preduvjete te izjednačene mogućnosti za sudjelovanje u sportskim aktivnostima.

OČEKIVANI REZLTATI:

U provedbu projekta bit će uključeno ukupno 200 korisnika, djece s teškoćama u razvoju u dobi od 3 do 18 godina. Korisnici će unaprijediti psiho motoričke sposobnosti, družiti se i usvajati osnove bazičnih sportova. Kroz zajedničke treninge i integrirane programe stvorit će se preduvjeti za inkluziju djece s teškoćama u razvoju kroz sport. Osim kreiranja i svakodnevne provedbe prilagođenog sportskog programa za djecu s teškoćama u razvoju provedba projekta osigurat će:

  • Obnovu i uklanjanje infrastrukturnih barijera parking prostora ispred Udruge
  • Opremanje sportskih dvorana Prijavitelja i partnera
  • Niz radionica i edukacija za voditelje sportskih programa
  • Osposobljavanje i zapošljavanje novih djelatnika kroz Projekt
  • Promociju važnosti sporta i rekreacije za djecu s teškoćama u razvoju putem brojnih aktivnosti za podizanje svijesti koje planiramo tokom projekta (organizacija Male olimpijade u Vukovaru, obilježavanje Svjetskog dana sporta te organizacijom Konferencija i Okruglog stola, predstavljanjem projekta i rada Udruge na radio emisija i drugo).

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA I IZNOS KOJI SUFINANCIRA EUROPSKA UNIJA I REPUBLIKA HRVATSKA:

Vrijednost projekta: 1.493.809,16 kn, od čega 85% (1.269.737,79 kn) sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a 15% (224.071,37 kn) sufinancira Republika Hrvatska iz sredstava Državnog proračuna

RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA:

Razdoblje provedbe: 03.01.2019. – 03.01.2022. (36 mjeseci)

KONTAKT OSOBA ZA VIŠE INFORMACIJA:

Anamarija Krišto, dipl.iur
voditeljica projekata
Kontakt: anamarija.kristo@gmail.com

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj teksta je isključiva odgovornost Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići

Sto sve sportom mogu ja

Izradu podstranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.


Održan prvi koordinacijski sastanak u sklopu projekta „Što sve sportom mogu ja!“

Dana 05. ožujka 2019. godine s početkom u 9:00 sati u prostorima Male vijećnice Županije vukovarsko – srijemske u Vinkovcima, održan je sastanak po pitanju definiranja detaljnog plana provedbe aktivnosti projekta „Što sve sportom mogu ja!“. Predstavnici Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići i partneri „Javna ustanova za upravljanje sportskim objektima Grada Vukovara“, Društvo „Naša djeca“ Vukovar i Županija Vukovarsko – srijemska razgovarali su o tekućim, ali i o nadolazećim aktivnostima te podjelili odgovornosti i prve zadatake.
Najave prvih događanja donosimo uskoro, pratite nas!


Predstavljen projekt „Što sve sportom mogu ja!“

Dana 20.03.2019. godine u Udruzi Vukovarski leptirići (Velebitska 16 b, Vukovar) održana je Uvodna konferencija projekta „Što sve sportom mogu ja!“ UP.02.1.1.08.0050. Korisnik projekta Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići i partneri: Javna ustanova za upravljanje sportskim objektima Grada Vukovara „Sportski objekti Vukovar“, Društvo „Naša djeca“ Vukovar i Županija Vukovarsko- srijemska predstavili su trogodišnji projekt i planirane aktivnosti javnosti.

Poziv na uvodnu konferenciju:

PDF dokument

Galerija – Uvodna konferencija:


Održana radionica Kineziterapija kod djece s teškoćama u razvoju

U subotu 30.03.2019. održana je prva u nizu radionica prijenosa znanja i iskustva u radu s djecom s teškoćama u razvoju od strane stručnog tima Vukovarskih leptirića. Djelatnici u sportu upoznali su se s osnovama kineziterapije kod djece s teškoćama u razvoju, Brain Gym-a i predstavljen im je uređaj MOTOmed – terapijski bicikl predviđen za rehabilitaciju djece s cerebralnom paralizom, spina bifidom, traumatičnim oštećenjima mozga, tetraplegijom, paraplegijom, hemiplegijom, mišićnom distrofijom te ostalim neurološkim bolestima i drugim oblicima smanjene pokretljivosti.

Program možete vidjeti ovdje.


Održana druga radionica na temu: Komunikacija i emocije

U subotu 06. travnja 2019. u sklopu projekta „Što sve sportom mogu ja!“ održana je radionica prijenosa znanja i vještina u radu s djecom s teškoćama u razvoju na temu „Komunikacija i emocije“.

Program možete vidjeti: PDF dokument


Održana edukacija Brain Gym

U subotu 13. travnja 2019. održana je edukacija o Brain Gym metodi koja je uključivala kraći teorijski i duži praktični dio. Polaznici su upoznali pozadinu cijelog programa, naučili set aktivnosti kojima je najbolje započeti s primjenom Brain Gym metode. Kroz igru, ideje i preporuke savladali su osnove.

Brain Gym je senzomotorički program koji pospješuje naše učenje putem pokreta na način da usklađuje i integrira djelovanje našeg tijela i svih dijelova mozga. Takvo integrirano djelovanje mozga i tijela dovodi do poboljšanja sposobnosti motorike, mišljenja, povezivanja i zaključivanja, pamćenja, pažnje, koncentracije, školskih vještina, emocionalnih i socijalnih vještina, smanjuje napetost i hiperaktivnost.

Voditelji: Koraljka Žepec i Hrvojka Forjan, Brain Gym instruktorice i savjetnice s licencom.

Program možete vidjeti: PDF dokument


PROJEKTNI MATERIJALI: