Što sve sportom mogu ja!

Što_sve_sportom_mogu_ja_LOGO_transparent_bg

 

Poziv: UP.02.1.1.08 Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport

Korisnik projekta: Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići
Partneri: Javna ustanova za upravljanje sportskim objektima Grada Vukovara „Sportski objekti Vukovar“, Društvo „Naša djeca“ Vukovar, Vukovarsko- srijemska županija

KRATKI OPIS PROJEKTA:

Djeci s teškoćama u razvoju onemogućeno je participiranje u brojnim društvenim aktivnostima u zajednici, pa tako i u sportu. Nažalost ne postoje posebno prilagođeni programi (i znanja sportskih djelatnika) za njihovo uključivanje u redovne sportske programe. Znanjem u sportu s jedne strane te radu sa djecom s TUR s druge, kroz projekt bit će kreiran idealan program koji će poticati višestrani psihosomatski razvoj djece, razvijati njihovo samopouzdanje, ali i detektirati nadarene kako bi se ih usmjeravalo u sport i uključivalo u redovne sportske programe.

CILJ PROJEKTA:

Cilj projekta je djeci s teškoćama u razvoju Vukovarsko srijemske županije osigurati preduvjete te izjednačene mogućnosti za sudjelovanje u sportskim aktivnostima.

OČEKIVANI REZLTATI:

U provedbu projekta bit će uključeno ukupno 200 korisnika, djece s teškoćama u razvoju u dobi od 3 do 18 godina. Korisnici će unaprijediti psiho motoričke sposobnosti, družiti se i usvajati osnove bazičnih sportova. Kroz zajedničke treninge i integrirane programe stvorit će se preduvjeti za inkluziju djece s teškoćama u razvoju kroz sport. Osim kreiranja i svakodnevne provedbe prilagođenog sportskog programa za djecu s teškoćama u razvoju provedba projekta osigurat će:

  • Obnovu i uklanjanje infrastrukturnih barijera parking prostora ispred Udruge
  • Opremanje sportskih dvorana Prijavitelja i partnera
  • Niz radionica i edukacija za voditelje sportskih programa
  • Osposobljavanje i zapošljavanje novih djelatnika kroz Projekt
  • Promociju važnosti sporta i rekreacije za djecu s teškoćama u razvoju putem brojnih aktivnosti za podizanje svijesti koje planiramo tokom projekta (organizacija Male olimpijade u Vukovaru, obilježavanje Svjetskog dana sporta te organizacijom Konferencija i Okruglog stola, predstavljanjem projekta i rada Udruge na radio emisija i drugo).

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA I IZNOS KOJI SUFINANCIRA EUROPSKA UNIJA I REPUBLIKA HRVATSKA:

Vrijednost projekta: 1.493.809,16 kn, od čega 85% (1.269.737,79 kn) sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a 15% (224.071,37 kn) sufinancira Republika Hrvatska iz sredstava Državnog proračuna

RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA:

Razdoblje provedbe: 03.01.2019. – 03.01.2022. (36 mjeseci)

KONTAKT OSOBA ZA VIŠE INFORMACIJA:

Anamarija Krišto, dipl.iur
voditeljica projekata
Kontakt: anamarija.kristo@gmail.com

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj teksta je isključiva odgovornost Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići

Sto sve sportom mogu ja

Izradu podstranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.


Održan prvi koordinacijski sastanak u sklopu projekta „Što sve sportom mogu ja!“

Dana 05. ožujka 2019. godine s početkom u 9:00 sati u prostorima Male vijećnice Županije vukovarsko – srijemske u Vinkovcima, održan je sastanak po pitanju definiranja detaljnog plana provedbe aktivnosti projekta „Što sve sportom mogu ja!“. Predstavnici Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići i partneri „Javna ustanova za upravljanje sportskim objektima Grada Vukovara“, Društvo „Naša djeca“ Vukovar i Županija Vukovarsko – srijemska razgovarali su o tekućim, ali i o nadolazećim aktivnostima te podjelili odgovornosti i prve zadatake.
Najave prvih događanja donosimo uskoro, pratite nas!


Predstavljen projekt „Što sve sportom mogu ja!“

Dana 20.03.2019. godine u Udruzi Vukovarski leptirići (Velebitska 16 b, Vukovar) održana je Uvodna konferencija projekta „Što sve sportom mogu ja!“ UP.02.1.1.08.0050. Korisnik projekta Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići i partneri: Javna ustanova za upravljanje sportskim objektima Grada Vukovara „Sportski objekti Vukovar“, Društvo „Naša djeca“ Vukovar i Županija Vukovarsko- srijemska predstavili su trogodišnji projekt i planirane aktivnosti javnosti.

Poziv na uvodnu konferenciju:

PDF dokument

Galerija – Uvodna konferencija:


Održana radionica Kineziterapija kod djece s teškoćama u razvoju

U subotu 30.03.2019. održana je prva u nizu radionica prijenosa znanja i iskustva u radu s djecom s teškoćama u razvoju od strane stručnog tima Vukovarskih leptirića. Djelatnici u sportu upoznali su se s osnovama kineziterapije kod djece s teškoćama u razvoju, Brain Gym-a i predstavljen im je uređaj MOTOmed – terapijski bicikl predviđen za rehabilitaciju djece s cerebralnom paralizom, spina bifidom, traumatičnim oštećenjima mozga, tetraplegijom, paraplegijom, hemiplegijom, mišićnom distrofijom te ostalim neurološkim bolestima i drugim oblicima smanjene pokretljivosti.

Program možete vidjeti ovdje.


Održana druga radionica na temu: Komunikacija i emocije

U subotu 06. travnja 2019. u sklopu projekta „Što sve sportom mogu ja!“ održana je radionica prijenosa znanja i vještina u radu s djecom s teškoćama u razvoju na temu „Komunikacija i emocije“.

Program možete vidjeti: PDF dokument


Održana edukacija Brain Gym

U subotu 13. travnja 2019. održana je edukacija o Brain Gym metodi koja je uključivala kraći teorijski i duži praktični dio. Polaznici su upoznali pozadinu cijelog programa, naučili set aktivnosti kojima je najbolje započeti s primjenom Brain Gym metode. Kroz igru, ideje i preporuke savladali su osnove.

Brain Gym je senzomotorički program koji pospješuje naše učenje putem pokreta na način da usklađuje i integrira djelovanje našeg tijela i svih dijelova mozga. Takvo integrirano djelovanje mozga i tijela dovodi do poboljšanja sposobnosti motorike, mišljenja, povezivanja i zaključivanja, pamćenja, pažnje, koncentracije, školskih vještina, emocionalnih i socijalnih vještina, smanjuje napetost i hiperaktivnost.

Voditelji: Koraljka Žepec i Hrvojka Forjan, Brain Gym instruktorice i savjetnice s licencom.

Program možete vidjeti: PDF dokument


PROJEKTNI MATERIJALI:


PRIJAVE!

U sklopu projekta od srpnja 2019. kreće svakodnevna provedba Sportskog program za djecu s teškoćama u Udruzi Vukovarski leptirići, Velebitska 16 b, Borovo naselje i Društvu „Naša djeca“ Vukovar, Ul. Kardinala Alojzija Stepinca 46, Vukovar te po dogovoru na Sportskim objektima Vukovar te prirodnom okruženju grada ( ADICA, DUNAV, itd.)

1. NAŠA ŽELJA

Ideja je podići nivo ponude univerzalnih sportskih aktivnosti za djecu predškolske i školske dobi s teškoćama u razvoju. Uz razvoj osnovnih motoričkih vještina ( snaga, brzina, preciznost, koordinacija, ravnoteža, fleksibilnost i izdržljivost) planiramo ovisno o interesima i mogućnostima sudionika uključiti razne aktivnosti kao što su; sportske igre, atletika, gimnastika, plivanje, rolanje, klizanje, streličarstvo i mnoge druge.

Program je potpuno besplatan i namijenjen svoj djeci s teškoćama u razvoju Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije u dobi od 3 do 18 godina.

2. KAKO SE PRIJAVITI?

U naredna dva mjeseca otvorene su prijave i za sve zainteresirane bit će organizirana uvodna procjena – razgovor s roditeljima te provedeno testiranje djeteta.

Za sve informacije i prijave molim Vas da se javite voditelju Sportskog programa Teodoru Šteter, prof na mail: teo.leptirici@gmail.com ili telefon: 0994765223

Prijave


Održana radionica: Senzorna integracija kod djece s teškoćama u razvoju

U subotu 27. travnja 2019. godine održana je posljednja radionica prijenosa znanja i iskustva u radu s djecom s teškoćama na temu: Senzorna integracija.

Program možete vidjeti : ovdje


Održana Marte Meo edukacija

U subotu 10. svibnja 2019. godine održan je 1. dio edukacije – Uvod u Marte Meo za 12 osoba.

Marte Meo je prirodna podrška razvoju tj. metoda rada koju je razvila nizozemska socijalna pedagoginja Maria Aarts sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Naziv metode – Marte Meo – odabrala je prema latinskom izrazu mars martis što bi u prijevodu značilo svojim vlastitim snagama.

Osnovni ciljevi Marte Meo metode su ohrabriti roditelje da koriste svoje intuitivne, unutarnje resurse za poticanje razvoja djece te potaknuti djecu da optimalno koriste svoje urođene sposobnosti naglašavanjem djetetovih pozitivnih osobina.

Program možete vidjeti: ovdje


Edukacija Izazov za djecu i mlade s CP koji hodaju/Challenge Module i Procjena kvalitete motorike/Quality FM

Kiineziolozi Teodor Šteter i Josip Ivanko od 30.05.2019. do 01.06.2019.sudjelovali su na praktičnom usavršavanju u organizaciji Akademije za razvojnu rehabilitaciju i Hrvatskog instituta za istraživanje mozga. Praktično stručno usavršavanje Izazov CP/Challenge module je namijenjeno liječnicima
pedijatrima, neuropedijatrima, fizijatrima, fizio i radnim terapeutima, rehabilitatorima, kineziolozima i kinezioterapeutima koji se bave djecom s cerebralnom paralizom i koji žele naučiti dodatne načine procjenjivanja grubih motoričkih funkcija.

slika


Održan drugi dio Marte Meo edukacije

U ponedjeljak 03.06.2019. godine održan je 2. dio edukacije Marte Meo za 12 voditelja sportskih i rekreativnih aktivnosti za djecu s teškoćama u razvoju. Zahvaljujemo se Akademiji za razvojnu rehabilitaciju i svim sudionicima.


SPORTSKE AKTIVNOSTI U MJESECU SRPNJU

Projekt „Što sve sportom mogu ja!“ započeo je s provođenjem sportskih aktivnosti. Cilj je djeci s teškoćama u razvoju osigurati preuvjete te izjednačene mogućnosti za sudjelovanje u sportskim aktivnostima. Kroz aktivnosti djeca su se susrela s raznim loptačkim sportovima (nogomet, odbojka, košarka), plesnim elementima, jednostavnim motoričkim zadacima te poligonima za procjenu i razvoj motoričkih i funkcionalnih sposobnosti. Program se provodi u prostorijama Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići, svakim radnim danom, odnosno ponedjeljkom, srijedom i petkom u poslijepodnevnim terminima te utorkom i četvrtkom u jutarnjim terminima.

KAKO SE PRIJAVITI?

Za sve informacije i prijave molimo Vas da se javite voditelju Sportskog programa Hrvoju Vidović na email: hrvojevido@gmail.com ili mob: 0913670156.


Novo igralište

Kroz projekt što sve sportom mogu ja uređeno je novo igralište.


Adaptacija našeg parkinga

U sklopu projekta” Što sve sportom mogu ja! ” započeli su radovi na proširenju i adaptaciji našeg parkinga.


Aktivnosti u mjesecu kolovozu

Aktivnosti kroz projekt „Što sve sportom mogu ja!“ odvijale su se i u mjesecu kolovozu. Nakon početnih procjena inicijalnog stanja, aktivno smo nastavili rad s djecom kroz 7 grupa, gdje smo im razvijali funkcionalne i motoričke sposobnosti kroz poligone, razne motoričke zadatke te igre s loptama i drugim rekvizitima. Osim razvijanja navedenih sposobnosti, cilj nam je djecu približiti sportu, naučiti ih disciplini i radu u grupama te kroz navedene aktivnosti poboljšati interakciju i socijalizaciju djece.
Prijave su i dalje u tijeku! Za sve informacije molimo Vas da se javite voditelju Sportskog programa Hrvoju Vidović na email: hrvojevido@gmail.com ili mob: 0913670156.