Dana 1.12.2021. u Udruzi Vukovarski leptirići održano je uvodno predavanje za roditelje za projekt Tomatis®- glazbom do kvalitetnijeg obrazovanja.

Roditelji su imali priliku naučiti o programu slušanja Tomatis®, kako program funkcionira, dobrobit koju ima na kognitivni, motorički, jezično- govorni i emocionalni razvoj kod djece. Također su se imali priliku upoznati s uređajem TLTS® pomoću kojeg vršimo procjenu naših korisnika i izrađujemo individualni plan prilagođen potrebama korisnika. Također su imali priliku na vlastitoj koži osjetiti uticaj Tomatis® slušalica.

Tomatis® metodu osmislio je francuski doktor Alfred Tomatis. Temelji Tomatisove metode su:

  1. Glas sadrži samo ono što uho može čuti.
  2. ako je slušanje modificirano, glas se također mijenja trenutačno i nesvjesno
  3. moguće je trajno transformirati glas zvučnom stimulacijom koja se održava neko vrijeme (zakon zadržavanja)

Tomatis® program provodi se pomoću posebno dizajniranog uređaja  koji emitirajući zvuk u posebno dizajnirane slušalice stimulira mozak kako bi on što efektivnije analizirao senzorne poruke. zvukovi koji se slušaju pomoću Tomatis uređaja stimuliraju unutarnje uho koje tako primljene informacije šalje u različite strukture mozga koje utječu na motoričke funkcije, jezične funkcije, memoriju, pažnju i emocije. Glazba koja se koristi u Tomatis® programu su Mozartove skladbe, Gregorijanski korali i Straussovi valceri. Uređaj proizvodi glazbene kontraste te naglo i nepredvidivo mijenja boju zvuka i intenzitet zvuka glazbe. Efekt iznenađuje mozak i aktivira mehanizam slušanja. 

Tomatis® slušalice su posebnog dizajna, zvuk provode putem zračne provodljivosti (zvuk koji dolazi iz zvučnog kanala dolazi do membrane timpani prije nego dođe do unutarnjeg uha i prenese se do mozga) i koštane provodljivosti (zvuk se direktno prenosi u unutarnje uho bez prolaska kroz membranu timpani, a prijenos je 10 puta brži nego zračnim kanalom). 

Očekivani rezultati su poboljšanje vještina i funkcioniranja djece s teškoćama u razvoju nakon završetka Tomatis® programa slušanja. Kod djece će doći do poboljšanja motoričkih, kognitivnih, emocionalnih i jezično-govornih vještina, kao i poboljšanja pažnje, koncentracije, motivacije, socijalizacije i školskog uspjeha.  Veća osviještenost lokalne zajednice, odnosno veća informiranost roditelja i djelatnika odgojno-obrazovnih ustanova koji će naučeno prosljeđivati drugim stručnjacima i zainteresiranim osobama. Nakon evaluacije projekta u obliku okruglog stola velik broj stručnjaka bit će upoznat s pozitivnim učincima Tomatis® metode, što će dovesti do veće osviještenosti lokalne zajednice i samih pojedinaca o važnosti prikladnih metoda rehabilitacije, važnosti sustavne skrbi, integracije djece s teškoćama u razvoju te omogućavanju modernijih i učinkovitih metoda za poboljšanje vještina učenja i obrazovanja općenito.  Usavršavanje Tomatis® praktičara – završetak drugog stupnja Tomatis® edukacije. Stjecanje znanja o korištenju TLTS® uređaja i njegova primjena u procjeni korisnika.

Kako je prošlo naše uvodno predavanje za roditelje možete pogledati na fotografijama.