Održan prvi koordinacijski sastanak u sklopu projekta „Što sve sportom mogu ja!“

Dana 05. ožujka 2019. godine s početkom u 9:00 sati u prostorima Male vijećnice Županije vukovarsko – srijemske u Vinkovcima, održan je sastanak po pitanju definiranja detaljnog plana provedbe aktivnosti projekta „Što sve sportom mogu ja!“. Predstavnici Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići i partneri „Javna ustanova za upravljanje sportskim objektima Grada Vukovara“, Društvo „Naša djeca“ Vukovar i Županija Vukovarsko – srijemska razgovarali su o tekućim, ali i o nadolazećim aktivnostima te podjelili odgovornosti i prve zadatake.
Najave prvih događanja donosimo uskoro, pratite nas!


Predstavljen projekt „Što sve sportom mogu ja!“

Dana 20.03.2019. godine u Udruzi Vukovarski leptirići (Velebitska 16 b, Vukovar) održana je Uvodna konferencija projekta „Što sve sportom mogu ja!“ UP.02.1.1.08.0050. Korisnik projekta Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići i partneri: Javna ustanova za upravljanje sportskim objektima Grada Vukovara „Sportski objekti Vukovar“, Društvo „Naša djeca“ Vukovar i Županija Vukovarsko- srijemska predstavili su trogodišnji projekt i planirane aktivnosti javnosti.

Poziv na uvodnu konferenciju:

PDF dokument

Galerija – Uvodna konferencija:


Održana radionica Kineziterapija kod djece s teškoćama u razvoju

U subotu 30.03.2019. održana je prva u nizu radionica prijenosa znanja i iskustva u radu s djecom s teškoćama u razvoju od strane stručnog tima Vukovarskih leptirića. Djelatnici u sportu upoznali su se s osnovama kineziterapije kod djece s teškoćama u razvoju, Brain Gym-a i predstavljen im je uređaj MOTOmed – terapijski bicikl predviđen za rehabilitaciju djece s cerebralnom paralizom, spina bifidom, traumatičnim oštećenjima mozga, tetraplegijom, paraplegijom, hemiplegijom, mišićnom distrofijom te ostalim neurološkim bolestima i drugim oblicima smanjene pokretljivosti.

Program možete vidjeti ovdje.


Održana druga radionica na temu: Komunikacija i emocije

U subotu 06. travnja 2019. u sklopu projekta „Što sve sportom mogu ja!“ održana je radionica prijenosa znanja i vještina u radu s djecom s teškoćama u razvoju na temu „Komunikacija i emocije“.

Program možete vidjeti: PDF dokument


Održana edukacija Brain Gym

U subotu 13. travnja 2019. održana je edukacija o Brain Gym metodi koja je uključivala kraći teorijski i duži praktični dio. Polaznici su upoznali pozadinu cijelog programa, naučili set aktivnosti kojima je najbolje započeti s primjenom Brain Gym metode. Kroz igru, ideje i preporuke savladali su osnove.

Brain Gym je senzomotorički program koji pospješuje naše učenje putem pokreta na način da usklađuje i integrira djelovanje našeg tijela i svih dijelova mozga. Takvo integrirano djelovanje mozga i tijela dovodi do poboljšanja sposobnosti motorike, mišljenja, povezivanja i zaključivanja, pamćenja, pažnje, koncentracije, školskih vještina, emocionalnih i socijalnih vještina, smanjuje napetost i hiperaktivnost.

Voditelji: Koraljka Žepec i Hrvojka Forjan, Brain Gym instruktorice i savjetnice s licencom.

Program možete vidjeti: PDF dokument


PROJEKTNI MATERIJALI:


PRIJAVE!

U sklopu projekta od srpnja 2019. kreće svakodnevna provedba Sportskog program za djecu s teškoćama u Udruzi Vukovarski leptirići, Velebitska 16 b, Borovo naselje i Društvu „Naša djeca“ Vukovar, Ul. Kardinala Alojzija Stepinca 46, Vukovar te po dogovoru na Sportskim objektima Vukovar te prirodnom okruženju grada ( ADICA, DUNAV, itd.)

1. NAŠA ŽELJA

Ideja je podići nivo ponude univerzalnih sportskih aktivnosti za djecu predškolske i školske dobi s teškoćama u razvoju. Uz razvoj osnovnih motoričkih vještina ( snaga, brzina, preciznost, koordinacija, ravnoteža, fleksibilnost i izdržljivost) planiramo ovisno o interesima i mogućnostima sudionika uključiti razne aktivnosti kao što su; sportske igre, atletika, gimnastika, plivanje, rolanje, klizanje, streličarstvo i mnoge druge.

Program je potpuno besplatan i namijenjen svoj djeci s teškoćama u razvoju Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije u dobi od 3 do 18 godina.

2. KAKO SE PRIJAVITI?

U naredna dva mjeseca otvorene su prijave i za sve zainteresirane bit će organizirana uvodna procjena – razgovor s roditeljima te provedeno testiranje djeteta.

Za sve informacije i prijave molim Vas da se javite voditelju Sportskog programa Teodoru Šteter, prof na mail: teo.leptirici@gmail.com ili telefon: 0994765223

Prijave

Održana radionica: Senzorna integracija kod djece s teškoćama u razvoju

U subotu 27. travnja 2019. godine održana je posljednja radionica prijenosa znanja i iskustva u radu s djecom s teškoćama na temu: Senzorna integracija.

Program možete vidjeti : ovdje


Održana Marte Meo edukacija

U subotu 10. svibnja 2019. godine održan je 1. dio edukacije – Uvod u Marte Meo za 12 osoba.

Marte Meo je prirodna podrška razvoju tj. metoda rada koju je razvila nizozemska socijalna pedagoginja Maria Aarts sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Naziv metode – Marte Meo – odabrala je prema latinskom izrazu mars martis što bi u prijevodu značilo svojim vlastitim snagama.

Osnovni ciljevi Marte Meo metode su ohrabriti roditelje da koriste svoje intuitivne, unutarnje resurse za poticanje razvoja djece te potaknuti djecu da optimalno koriste svoje urođene sposobnosti naglašavanjem djetetovih pozitivnih osobina.

Program možete vidjeti: ovdje


Edukacija Izazov za djecu i mlade s CP koji hodaju/Challenge Module i Procjena kvalitete motorike/Quality FM

Kiineziolozi Teodor Šteter i Josip Ivanko od 30.05.2019. do 01.06.2019.sudjelovali su na praktičnom usavršavanju u organizaciji Akademije za razvojnu rehabilitaciju i Hrvatskog instituta za istraživanje mozga. Praktično stručno usavršavanje Izazov CP/Challenge module je namijenjeno liječnicima
pedijatrima, neuropedijatrima, fizijatrima, fizio i radnim terapeutima, rehabilitatorima, kineziolozima i kinezioterapeutima koji se bave djecom s cerebralnom paralizom i koji žele naučiti dodatne načine procjenjivanja grubih motoričkih funkcija.

slika

Održan drugi dio Marte Meo edukacije

U ponedjeljak 03.06.2019. godine održan je 2. dio edukacije Marte Meo za 12 voditelja sportskih i rekreativnih aktivnosti za djecu s teškoćama u razvoju. Zahvaljujemo se Akademiji za razvojnu rehabilitaciju i svim sudionicima.


SPORTSKE AKTIVNOSTI U MJESECU SRPNJU

Projekt „Što sve sportom mogu ja!“ započeo je s provođenjem sportskih aktivnosti. Cilj je djeci s teškoćama u razvoju osigurati preuvjete te izjednačene mogućnosti za sudjelovanje u sportskim aktivnostima. Kroz aktivnosti djeca su se susrela s raznim loptačkim sportovima (nogomet, odbojka, košarka), plesnim elementima, jednostavnim motoričkim zadacima te poligonima za procjenu i razvoj motoričkih i funkcionalnih sposobnosti. Program se provodi u prostorijama Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići, svakim radnim danom, odnosno ponedjeljkom, srijedom i petkom u poslijepodnevnim terminima te utorkom i četvrtkom u jutarnjim terminima.

KAKO SE PRIJAVITI?

Za sve informacije i prijave molimo Vas da se javite voditelju Sportskog programa Hrvoju Vidović na email: hrvojevido@gmail.com ili mob: 0913670156.


Novo igralište

Kroz projekt što sve sportom mogu ja uređeno je novo igralište.


Adaptacija našeg parkinga

U sklopu projekta” Što sve sportom mogu ja! ” započeli su radovi na proširenju i adaptaciji našeg parkinga.


Aktivnosti u mjesecu kolovozu

Aktivnosti kroz projekt „Što sve sportom mogu ja!“ odvijale su se i u mjesecu kolovozu. Nakon početnih procjena inicijalnog stanja, aktivno smo nastavili rad s djecom kroz 7 grupa, gdje smo im razvijali funkcionalne i motoričke sposobnosti kroz poligone, razne motoričke zadatke te igre s loptama i drugim rekvizitima. Osim razvijanja navedenih sposobnosti, cilj nam je djecu približiti sportu, naučiti ih disciplini i radu u grupama te kroz navedene aktivnosti poboljšati interakciju i socijalizaciju djece.
Prijave su i dalje u tijeku! Za sve informacije molimo Vas da se javite voditelju Sportskog programa Hrvoju Vidović na email: hrvojevido@gmail.com ili mob: 0913670156.


Aktivnosti u mjesecu rujnu

Dana 21. rujna 2019. godine otvoreno je novouređeno parkiralište u sklopu projekta „Što sve sportom mogu ja!“.
Rekonstrukcijom postojećeg parkirališta te uklanjanjem arhitektonskih barijera osigurano je 19 parkirnih mjesta od čega 2 za invalidne osobe te su ugrađeni betonski rubnjaci i odvodnja.
Ovim putem zahvalili bi se svima koju su zaslužni za rad na prilagodbi, adaptaciji i proširenju parkirališta, a osobito tvrtki Ramtech d.o.o., Zagreb, čiji je predstavnik, gospodin Tomislav Ferić, donirao investitorsku kontrolu kvalitete materijala i izvedenih radova te rasadniku Omorika iz Trpinje koji su nas uveselili uređenjem okoliša.

Osim toga, održana je radionica za roditelje na kojoj je kroz prezentaciju predstavljen projekt, odnosno aktivnosti koje smo do sada proveli te plan budućih sportskih aktivnosti. Nakon radionice, organizirane su sportske aktivnosti za djecu koja su došla s roditeljima. Djeca su sudjelovala u raznim igrama s loptom, poligonima te raznim motoričkim zadacima i osnovnim vrstama kretanja. Sudjelovao je veliki broj roditelja i djece te se nadamo da će i u budućnosti provedba projekta teći na način kao što je i do sada.
Za dodatne informacije te prijavu djece pozivamo sve zainteresirane roditelje da nas posjete u Udruzi, Velebitska 16 b, Vukovar ili da nam se jave na mail: vukovarski.leptirici@gmail.com.


Aktivnosti u mjesecu listopadu

I u listopadu nastavljamo sa sportskim aktivnostima u sklopu projekta „Što sve sportom mogu ja. S djecom smo radili na poboljšanju motoričkih sposobnosti, razvoju fine motorike te smo kroz razne igrice nastojali da aktivnosti budu što zabavnije svim uzrastima. Igre s loptom kao što su nogomet i košarka su neizostavni dio naših aktivnosti budući da je lopta omiljeni rekvizit naših malih sportaša. Kod djece koja redovno pohađaju aktivnosti vidljiv je napredak, kako u razvoju motoričkih sposobnosti, tako i u razvoju interakcije i socijalizacije.
Prijave na sportske aktivnosti su i dalje moguće te se možete javiti voditelju sportskog programa Hrvoju Vidović ili Tanji Vujadinović radi upisa i dogovora oko termina.


20.11. – Međunarodni dan djeteta

Budući da je danas njihov dan, obilježili smo ga i na sportskim aktivnostima koje se provode u sklopu projekta “Što sve sportom mogu ja!”. Tako su naši mali sportaši na jedan dan preuzeli ulogu voditelja sportskih aktivnosti te pokazali što su do sada naučili.


Sport u studenom

U mjesecu studenom kroz projekt „Što sve sportom mogu ja“, provodile su se sportske aktivnosti na kojima su djeca bila raspoređena po grupama. Djeca su kroz ovaj mjesec razvijala funkcionalne i motoričke sposobnosti kroz razne sportske igre, poligone i specifične vježbe za razvoj jakosti pojedinih mišićnih skupina. Na djeci koja redovno pohađaju sportske aktivnosti, vidljiv je napredak u odnosu na inicijalna testiranja. Sportske aktivnosti potiču i socijalizaciju među djecom, a najviše je to primjetno kada djeca s poteškoćama sudjeluju u sportskim igrama zajedno s djecom bez poteškoća. Djeca surađuju za vrijeme aktivnosti i razvijaju međusobnu komunikaciju. Aktivnosti se po redovnom planu i programu nastavljaju i u mjesecu prosincu.

Prijavu za sudjelovanje u sportskim aktivnostima roditelji mogu popuniti kod voditelja sportskog programa Hrvoja Vidović ili asistentice Tanje Vujadinović. 
Za više informacija posjetite nas u prostorijama Udruge, Velebitska 16 b. 
Čekamo Vas!


Održan drugi koordinacijski sastanak u sklopu projekta „Što sve sportom mogu ja!“

Dana 2. prosinca 2019. godine u prostorijama Udruge Vukovarski leptirići, održan je sastanak na kojemu su sudjelovali predstavnici Udruge te predstavnici svih naših partnera, a to su: Javna ustanova za upravljanje sportskim objektima Grada Vukovara „Sportski objekti Vukovar“, Društvo „Naša djeca“ Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija. Partneri su upoznati s do sada provedenim projektnim aktivnostima, ostvarenim rezultatima te su dogovorene aktivnosti koje je potrebno provesti u sljedećem razdoblju.


Sportske aktivnosti u prosincu

U prosincu kroz projekt „Što sve sportom mogu ja“, djeca su učila osnovne oblike kretanja kao što su: hodanje, penjanje, trčanje, provlačenje i skakanje. Raznim igrama i motoričkim zadacima, unaprjeđivali smo grubu i finu motoriku te funkcionalne sposobnosti. Kao najzanimljiviji dio aktivnosti, bile su naravno igre s loptom. Susreli smo se s raznim oblicima loptačkih sportova kao što su: nogomet, košarka, tenis i badminton. Sklapanje prijateljstava i razvoj socijalne komponente neizbježan je dio sportskih aktivnosti, a mi s ponosom možemo reći da je napredak u tom području vidljiv i velika je razlika u odnosu na sami početak provođenja sportskih aktivnosti.
Prijave na sportske aktivnosti su i dalje moguće te je potrebno javiti se voditelju sportskog programa Hrvoju Vidović ili Tanji Vujadinović radi upisa.


Ritmička gimnastika i ples kod projektnog partnera
Društvo „Naša djeca“ Vukovar

Dragi roditelji,
u sklopu projekta „Što sve sportom mogu ja“, osim sportskih aktivnosti koje se provode u prostorijama naše Udruge, djecu možete uključiti i u sportske aktivnosti koje se održavaju kod našeg projektnog partnera, a to je Društvo „Naša djeca“ Vukovar.
U Društvu se provode sportske aktivnosti s naglaskom na ritmičku gimnastiku i ples, uz primjenu pripadajućih rekvizita.
Aktivnosti su individualnog i grupnog karaktera, u mješovitim skupinama kako bi osigurali inkluziju korisnicima s teškoćama u razvoju.
Sudjelovanje djece u sportskim aktivnostima možete dogovoriti osobno u prostorijama Društva, Kardinala Alojza Stepinca 48, Vukovar ili u prostorijama Udruge Vukovarski leptirići, Velebitska 16b.


Sa sportskim aktivnostima i u 2020. godini

U mjesecu siječnju djeca su redovno pohađala sportske aktivnosti kroz projekt „Što sve sportom mogu ja“. Razni poligoni, igre s loptom, osnove gimnastike i atletike, sve su to aktivnosti kroz koje su djeca prolazila. Započeli smo sa zajedničkim integracijskim gimnastičkim treningom uz pomoć našeg partnera Javne ustanove za upravljanje sportskim objektima Grada Vukovara. Kao što je i cilj projekta, osigurati preduvjete te izjednačene mogućnosti za sudjelovanje u sportskim aktivnostima, počele su integracijske aktivnosti u vidu korištenja bazena i dvorane u sklopu Sportskih objekata Vukovar. Djeca pozitivno reagiraju na nove aktivnosti te se i u budućnosti nadamo velikom odazivu djece na sportske integracijske aktivnosti.
Prijave na sportske aktivnosti su i dalje moguće te je potrebno javiti se voditelju sportskog programa Hrvoju Vidović ili Tanji Vujadinović radi upisa.


Komentari djece


Aktivnosti u veljači

U ovom mjesecu redovno su se odvijale sportske aktivnosti vezane uz projekt „Što sve sportom mogu ja“. Navedeni mjesec su obilježili zajednički integracijski treninzi u sklopu Sportskih objekata Vukovar. Djeca i roditelji su iznimno zadovoljni ponuđenim aktivnostima, a provodile su se u sklopu bazena i dvorane. Djecu s teškoćama nastojimo uključiti u sve oblike sportskih aktivnosti, a poseban naglasak stavljamo na inkluziju djece u redovne sustave sportskih aktivnosti. U planu je osigurati dodatne termine integracijskih aktivnosti koje djeci s teškoćama uvelike olakšavaju razvoj i napredak u svim segmentima.
Za prijave i dodatne informacije možete se javiti voditelju sportskog programa Hrvoju Vidović u prostorijama Udruge ili na mail vu.leptirici@gmail.com.