Projekt Što sve sportom mogu ja! nakon tri godine trajanja, od 03.01.2019. do 03.01.2022. godine završio se. 

Cilj projekta bio je djeci s teškoćama u razvoju Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije osigurati preduvjete te izjednačene mogućnosti za sudjelovanje u sportskim aktivnostima. U okviru projekta kupili smo kvalitetnu sportsku opremu za Udrugu i partnerske organizacije Društvo „Naša djeca“ Vukovar te za „Sportske objekte Vukovar“, organizirali brojne edukacije za jačanje kapaciteta sportskih djelatnika za rad s djecom s teškoćama u razvoju, zaposlili mlade stručne osobe za rad na projektu te promovirali važnost sporta i rekreacije za djecu s teškoćama u razvoju putem brojnih aktivnosti za podizanje svijesti javnosti. Pandemija, kao viša sila, ostavila je trag na cijeli svijet, tako i na nas u provedbi projekta. Unatoč tomu, sportski smo se borili da, uz poštivanje epidemioloških mjera, ostvarimo potrebu da uključimo veći broj djece s teškoćama u razvoju u sportske aktivnosti.  U tri godine trajanja projekta uključilo se ukupno 209 korisnika (69 djevojčica i 140 dječaka), odnosno djece s teškoćama u razvoju u dobi od 3 do 18 godina s područja dvije istočne županije. 

Aktivnim sudjelovanjem u sportskim aktivnostima korisnici su unaprijedili psiho-motoričke sposobnosti, družili se i usvajali osnove bazičnih sportova, jačali svoje samopouzdanje, prepoznali svoj potencijal i zavoljeli sport. 

Realizirali smo brojne sportske aktivnosti:

– Sportske aktivnosti u Udruzi Vukovarski leptirići; individualni i grupni rad

– Program ritmičke gimnastike i plesa; dvorana kod partnerske organizacije Društvo „Naša djeca“ Vukovar (s manjim brojem sudionika, individualni rad)

– Program integracije – zajednički gimnastički trening; plivanje i druge sportske aktivnosti u dvorani kod partnerske organizacije „Sportski objekti Vukovar“, skupa s djecom urednog razvoja (individualni i grupni rad)

 – Javna sportska obilježavanja, u manjim skupinama, kroz ostvarene suradnje:

o   Mala Olimpijada, 10. rujna 2020. i  7. travnja 2021. godine 

o   Tjedan uoči Međunarodnog dana sporta (24. – 27.5. 2021.) i Javno sportsko događanje povodom obilježavanja važnih sportskih datuma (11.6.2021. – otvaranje EURO2020) 

U okviru projekta, ostvarili smo i brojne suradnje koje su doprinijele da se ideja bavljenja sportom približi što većem broju djece s teškoćama u razvoju, ali i djeci urednog razvoja. Suradnja je ostvarena s Centrom za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“ iz Osijeka, OŠ „Josipa Matoša“ iz Vukovara, Dječjim vrtićem Vukovar II, Udrugom Zvjezdice iz Gunje, OŠ „Blage Zadre“, OŠ „Nikole Andrića“ iz Vukovara te podružnicom Udruge „Breza“ Vukovar. 

U okviru integracijskih i suradničkih aktivnosti namijenjene široj javnosti uključilo se više od 100-inu djece. Unatoč svim poteškoćama u provedbi projekta zadovoljni smo ostvarenim rezultatima.

Najvažnija nagrada za nas jeste neprocjenjiv dječji osmijeh i sreća!

Umjesto završne konferencije snimili smo promotivni spot, kojim želimo promovirati sport kod djece s teškoćama u razvoju i nastojati osigurati produžetak istog. 

Comments are disabled.