Stresni događaji koji nas dovedu u stanje uznemirenosti su oni koje procjenjujemo kao prijetnju, kao neki mogući gubitak, ali i kao izazov. Stres roditeljske uloge spada u takve situacije, ali je ipak kvalitativno različito iskustvo od stresa u drugim životnim ulogama. Pokazalo se da je roditeljstvo stresnije za one roditelje koji imaju manje znanja, koji sebe vide manje kompetentnima za roditeljsku ulogu, imaju manje emocionalne i praktične podrške u životu, ali i kad dijete ima određene zdravstvene ili ponašajne teškoće.

Često se roditelji obraćaju stručnjaku za pomoć zbog poteškoća koje opažaju kod djeteta, a tijekom savjetovanja i sami uvide kako i oni trebaju pomoć zbog vlastite uznemirenosti. Ono što pomaže roditelju koji je pod stresom jest briga za sebe, jer je važno da roditelj nauči brinuti i o svojim potrebama, kako bi otkrio vlastite načine suočavanja sa stresom i potrebu za podrškom. Tada se primjerenije može usmjeriti i na potrebe djeteta.

Bolje razumijevanje sebe vodit će smanjenju neučinkovitih rješavanja sukoba, zbog čega roditelji inače često traže pomoć.

Ukoliko smo Vas zaintrigirali, dođite poslušati što o tome kažu naše psihologinje…

Comments are disabled.