Aktivnosti umrežavanja u okviru programa Europske snage solidarnosti
Igralište za učenje volontiranja (“Learning playground in Volunteering”)

Od ponedjeljka 30.05.2022. do subote 04.06.2022., djelatnica Udruge Vukovarski leptirići i koordinatorica volontera Nina Cvetković, sudjelovala je na aktivnosti Learning playground in volunteering (“Igralište za učenje volontiranja”) koja se održala u Budimpešti. U aktivnostima je sudjelovala 26 participanata iz cijele Europe, a aktivnosti su organizirale Europske snage solidarnosti, Salto- Youth i Nacionalne agencije za mobilnost Erasmus +.

Aktivnosti su se održavale u Hotelu Tiliana čiji je unutrašnji i vanjski prostor izvrstan za praktični rad potreban sudionicima kako bi uspješno stekli znanja korištenja prostora u svrhu stjecanja znanja za internacionalne volontere. Prostor se sastojao od unutrašnjeg prostora pogodnog za teorijski i praktični rad te vanjskog prostora koji je širokom paletom ponuda za različite aktivnosti (kampiranje, dječje igralište, nogometni i teniski teren, amfiteatar, šuma, ležaljke za odmor na suncu) nudio polaznicima prostor za promatranje, širenje ideja i kreiranje ideja za korištenja prostora u volonterske svrhe.

Praktičan rad sastojao se od promatranja prostora, mapiranje potreba i mogućnosti korištenja različitih prostora za potrebe volontera, mogućnosti učenja u sklopu različitih prostora, načini formalnog i neformalnog učenja volontera. Kroz aktivnosti sudionici su imali priliku učiti od vanjskih predavača- arhitekta, koji su polaznicima na praktičan rad pokazivali kako su određene organizacije svoje potrebe prilagođavale mijenjajući prostor u kojem djeluju kako bih se prostor mogao prilagođavati potrebama rada, šireći tim pristupom ideju da je prostor mjesto koje adaptiramo svojim potrebama, radije nego da ga koristimo samo u jednu svrhu. Arhitekti su sudionicima pokazali i različite praktične aktivnosti koje uključuju rad s djecom, poticanje na inkluzivno volontiranje i širenje akademskih znanja djeci i volonterima kroz arhitektske aktivnosti. U svrhu jačanja odnosa među volonterima, sudionici su imali priliku na praktično primjeru sudjelovati u aktivnosti timskog rada, u svrhu učenja poticanja suradnje među volonterima. Timski rd, održan je u restoranu “Chef Parada” koji je polaznicima nudio mogućnost kuhanja vlastitog obroka koji su sudionici u timovima pripremali sami, pritom kreirajući izvrsnu večeru. Ovakva aktivnost jačala je kapacitete među sudionicima, podižući svijest o važnosti pomoći internacionalnim volonterima u upoznavanju sudionika i jačanju odnosa u svrhu poticanja ugodnog volonterskog okruženja i upoznavanja ostalih sudionika. Biti internacionalni volonter je na početku uvijek teško uzimajući u obzir kako dolaze u nepoznatu sredinu u kojoj ne govore jezik, ne po znaju ljude, ne poznaju prostor. Voditelji volonterskih programa kroz ovu su aktivnost učili kako poticanjem aktivnostima timskog rada volonterima olakšati tranziciju i upoznavanje s novim mjestom, pritom zadovoljavajući njihove potrebe za prilagodbom i jačanjem odnosa među sudionicima. Sudionici su imali mogućnost učenja o potrebama volontera, što je ono što voditelji volonterskih programa moraju napraviti kako bi zadovoljili volonterske potrebe, koje su to potrebe i kako potaknuti volontera na analizu i izražavanje onoga što im treba. Pretposljednje veče sudjelovanja u aktivnostima, sudionici su imali priliku sudjelovati u studijskom posjetu u “Vrtu zajednice” u sklopu kojeg su promatrali volonterske aktivnosti, odnose između internacionalnih volontera, način na koji su se približili jedni drugima, koje su to karakteristike koje ih povezuju i kroz razgovor njihovo iskustvo u volonterskom programu, način prilagodbe na novu državu i koja su to iskustva u kojima uživaju ili im se ne sviđaju.  

Kroz teorijski dio, sudionici su učili detaljno o potrebama volontera, mogućnostima internacionalnog volontiranja, o programima YoutPass, Europske snage solidarnosti i Salto-Youth te uloge Nacionalnih Agencija u procesu. Sudionici su učili o provedbi volonterskih programa, identifikaciji potreba koje se moraju zadovoljiti prije početka volonterskih aktivnosti i za vrijeme trajanja volonterskih aktivnosti.

Posljednjeg dana sudjelovanja u aktivnostima sudionici su imali priliku zaokružiti sva stečena znanja, kroz refleksiju, razgovore u skupinama, dijeljenju ideja i prenoseći osobna iskustva rada s volonterima, sudionici su imali priliku osmisliti nove volonterske aktivnosti, adaptirati ili iskoristiti već postojeće aktivnosti i mogućnosti u sklopu svojih organizacija. Razgovarali su o praktičnim idejama koje mogu provesti s volonterima i dobili potrebne smjernice za provođenje internacionalnog volonterstva. Kroz ove aktivnosti sudionici su se imali priliku i sami povezati međusobno, upoznati s radom organizacija iz kojih dolaze, razmijeniti ideje i iskustva, potaknuti međusobnu suradnju između organizacija i dobiti nevjerojatno internacionalno iskustvo koje im pomaže razumjeti potrebe njihovih volontera koji dolaze iz inozemstva.

Za ovaj projekt sudionicima je omogućen prijevoz, prehrana i smještaj za vrijeme sudjelovanja u aktivnostima.

Aktivnost je sufinancirana kroz Aktivnost umrežavanja u okviru programa Europske snage solidarnosti koji provodi Agencija za mobilnosti i programe EU.
Sufinancirano sredstvima Europske Unije.

Comments are disabled.