Naše djelatnice Sara Salak i Nina Cvetković sudjelovale su u Studijskom posjetu češkim organizacijama koje su uključene u program volontiranja u sklopu Europskih snaga solidarnosti.

Aktivnosti su se održavale u gradovima Brno i Tišnov.  Predstavnici organizacija dolazili su iz različitih europskih zemalja poput Italije, Španjolske, Poljske, Cipra, Grčke, Portugala, Norveške, Slovenije, Kosova, Bosne i Hercegovine i Češke. Prvog dana imale su teorijski dio vezan za Europske snage solidarnosti, neformalnu i informalnu edukaciju, oznaku kvalitete, provedbu projekata, umrežavanje i upoznavanje drugih sudionika.

Drugi dan posjetile su školu Zahrada u Tišnovu, imale su priliku razgovarati s osobom odgovornom za projekte i koordiniranje projektnih aktivnosti, razgovarati i upoznati se s internacionalnim volonterima, promatrati primjere dobre prakse, alternativni i eksperimentalni pristup obrazovanju, promatrati učeničke dnevne aktivnosti, promatrati prostor u kojem djeluju i način na koji odabiru aktivnosti. Zatim su posjetile Montessori- školu u šumi. Tamo su imale prilike promatrati alternativni pristup ranom i predškolskom odgoju koji potiče boravak u prirodi minimalno dva sata dnevno svakog dana, način na koji je prostor opremljen, dječje ponašanje, unutarnje dijelove prostora opremljene Montessori materijalima, razgovarati s odgajateljicom kao i s volonterima te su u Tišnovu  posjetile i drugi vrtić u šumi koji je bio kompletno ekološki prilagođen uz primjer slobodnog odgoja u kojem je dijete u centru učenja i osobnih interesa. Imale su priliku upoznati primjere dobre prakse u području odgoja i ekologije te kako napraviti kvalitetnu kombinaciju u vlastitoj praksi.

Treći dan posjetile su Hnuti Brontosaurus organizaciju koja se aktivno bavi ekologijom, organiziranjem kampova, akcija čišćenja i restauriranja prostora. Imale su priliku upoznati volontere iz Palestine, različite pozadinske priče, potrebe i razloge za volontiranje.

Kroz ove aktivnosti naučile su puno o potrebama volontiranja, razlozima za volontiranje, načinima na koje se volonterske aktivnosti mogu primijeniti u privatne i profesionalne svrhe volontera, važnost razumijevanja životnih priča volontera kada dolaze, podršku u prilagodbi po povratku u matičnu državu, podršku u ispunjavanju prijavnica za fakultete, životopis ili prilikom prijave za posao.

Comments are disabled.