S ciljem upoznavanja šire zajednice s dobrim politikama i praksama prema osobama s invaliditetom Udruga Vukovarski leptirići organizirala je javnu tribinu  pod nazivom “Iskustva, izazovi i prilike – kako unaprijediti realizaciju prava osoba s invaliditetom?, u sklopu projekta „Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!“ Tribina  se održala 20. listopada, u Hotelu Lav (Dvorana Bauer) u Vukovaru u 11 sati.

Na tribini su  izlagali: Marinka Bakula Anđelić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, Mario Burek, savjetnik Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, zamjenik župana Srđan Jeremić te dogradonačelnik Grada Vukovara Filip Sušac. Tribinu je moderirala Viktorija Matin, osnivačica i predsjednica Udruge Vukovarski leptirići. Uvodno u tribinu prikazan je premijerno kratki film “Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!”. Tribina se odvijala uz tumačenje na hrvatski znakovni jezik.

Na samom početku tribine moderatorica Viktorija Matin kratko je sve prisutne provela kroz aktivnosti i događanja na projektu te je zatim uvodno prikazan, kratki film „Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!, koji dokumentira aktivnosti istoimenog projekta u sklopu kojeg su provedene brojne inkluzivne aktivnosti u Puli i Vukovaru – od inkluzivnih volonterskih akcija kojima je uređen pristup te su postavljene povišene gredice za osobe s invaliditetom smanjene pokretljivosti i posađeni osjetilni vrtovi za djecu s teškoćama u razvoju u društvenim vrtovima u Puli i Vukovaru, do inkluzivnih vrtlarskih radionica za odrasle i djecu i javnih akcija kojima su partneri projekta u oba grada ukazali na potrebu ravnopravnosti osoba s invaliditetom i njihovog sudjelovanja u donošenju odluka. Režiju i kameru filma, koji na emotivan način progovara o tematici osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, a donosi trenutke iz Pule i Vukovara potpisuje Michele Bulešić, nagrađivani pulski autor. Vedran Barić zaslužan je za snimke iz Vukovara.

Film u trajanju od 7 minuta izradila je Zelena Istra, uz podršku partnera projekta. Film se može pogledati na YouTube kanalu Zelene Istre dostupan i u verzijama prilagođenim osobama s invaliditetom – uz prikaz tumača znakovnog jezika, kao i zvučni zapis te je opisan na lako razumljivom jeziku.  

Nakon filma riječ su dobili izlagači. Predstavnici lokalne samouprave predstavili su nam svoje politike vezano za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom. Grad Vukovar ima dobru suradnju sa svim udrugama te ih nastoje podržati financijski i nefinancijskom podrškom – dodjela prostora. Posebno je istaknuta dobra suradnja s našom Udrugom. Grad Vukovar nastoji svakom djetetu osigurati pomoćnika u nastavi. Predstavnik Županije Vukovarsko srijemske pohvalio se osnivanjem Javne ustanove – Centar za pružanje usluga u zajednici, planove za gradnju i opremanje prostora, osigurani su pomoćnici u nastavi za sve učenike čije su škole pod ingerencijom Županije, što je hvalevrijedno,  no suradnja s našom udrugom veoma je slaba, kao i s drugim udrugama sličnih djelatnosti, što su na kraju potvrdili i drugi sudionici. Grad Vukovar i Županija nemaju osnovano Povjerenstvo za osobe s invaliditetom niti izrađenu strategiju, no dobili smo obećanje od predstavnika Županije da će se osnovati Povjerenstvo za osobe s invaliditetom i izraditi strategija, dok će Grad Vukovar skupa  s udrugama koje rade sa osobama s invaliditetom i djecom s teškoćama izraditi strategiju, ali oformiti Povjerenstvo ne, jer je nekada davno ono postojalo i Grad nema dobra iskustva s takvim načinom rada te ostaje pri tome da s udrugama komunicira individualno.

Pitanje pristupačnosti svakako je jedno od najvažnijih kada govorimo o životu i pravima osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju. No, kako bi se suzbila diskriminacija, a ujedno i smanjile predrasude zajednice potrebno je otići korak dalje – potrebe ovih osjetljivih skupina društva valja ugraditi u politike, a zatim te politike provesti u prakse. Potrebno je za njih stvoriti kvalitetniji sustav podrške te omogućiti sudjelovanje osoba s invaliditetom u donošenju odluka, osobito na lokalnoj razini, gdje građani najčešće traže rješenja za svoje probleme, o čemu je najviše govorio savjetnik Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, gospodin Mario Burek.

Marinka Bakula Anđelčić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, a ujedno i predsjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Zagreba predstavila nam je primjer dobre prakse,  rad Povjerenstva za osobe s invaliditetom, kao i Zagrebačku strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju od 2022. do 2025., odnosno politiku Grada Zagreba prema osobama s invaliditetom i roditeljima djece s teškoćama u razvoju.

Na tribini je bilo riječi o Smjernicama koje su izrađene u sklopu ovog projekta te je predloženo jedinicama lokalne i regionalne samouprave donošenje strateških dokumenata i osnivanje povjerenstava za osobe s invaliditetom, odnosno da se zagovaraju praktična rješenja za stvaranje kvalitetnijeg sustava podrške za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju, kao i sudjelovanje građana u donošenju odluka.

Nakon izlaganja pozvanih govornika riječ su dobili predstavnici udruga, roditelji i osobe s invaliditetom. Najčešće pritužbe bile su na lošu informiranost, mobilnost, zabrinutost svih zbog sporog rješavanja individualnih problema osoba s invaliditetom.

Nakon toga razgovor se poveo u neslužbenom tonu uz piće i kavu.  

Ovu tribinu smatramo vrlo uspješnom te da će se sada još više i jače pokrenuti i realizirati problemi osoba s invaliditetom, djece s teškoćama i njihovih obitelji. Projekt „Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!“ je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.
Izrada ovog materijala omogućena je financijskom podrškom Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost Udruge Zelena Istra i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.).

Comments are disabled.