Znate onaj osjećaj kad se netko veseli pa i vi automatski osjećate sreću? Ili kad se netko uplaši pa i vama srce brže zakuca? Ili kad zjevnete nakon što ste vidjeli drugu osobu da zijeva?

Za sve to zaslužni su zrcalni neuroni koji se aktiviraju u mozgu kada osoba sama izvodi neku radnju, kao i kada promatra drugu osobu kako radi isto. Upravo zbog toga smatra se da oni imaju važnu ulogu u razumijevanju ponašanja, učenja na temelju imitacije te razvoju emocionalne inteligencije i empatije.

Neka istraživanja pokazala su da kod osoba s poremećajem iz spektra autizma izostaje zrcalnih neurona te iz tog razloga teže suosjećaju s drugima i imaju teškoće s emocionalnim povezivanjem.

Također, jedno je istraživanje pokazalo da djeca s poremećajem iz spektra autizma ne zijevnu kad vide druge kako zijevaju. Na temelju toga postavljena je teza da se empatija možda nalazi u podlozi „zaraznog zijevanja“ te da je disfunkcija zrcalnih neurona kod osoba s poremećajem iz spektra autizma jedan od razloga zašto imaju teškoće u socijalnoj interakciji i emocijama, tj. suosjećanju.

Vaš stručni tim!

Comments are disabled.