Odraslima se zadaci vezani uz stjecanje životnih navika čine jednostavnima zato što ih izvode automatski, no za djecu to predstavlja vrlo složene radnje koje tek trebaju naučiti.

Oblačenje i svlačenje pomaže nam da razvijemo mnoge druge vještine koje su nam jako bitne za razvoj djeteta:

• vještine grube motorike, kao što su guranje noge u nogavicu ili stajanje na jednoj nozi prilikom oblačenja hlača

• vještine fine motorike dok dijete uči zakopčati gumb ili zatvarač

• kognitivne vještine uz pomoću kojih se sjeća koji dijelovi odjeće idu prvi, shvaća koja je odjeća prljava, a koja nije ili razumije kada je završio oblačenje

• svijest o vremenu i prostoru gdje dijete uči koju će odjeću obući za određene vremenske uvjete

Dijete bi se s oblačenjem trebalo upoznavati postupno, korak po korak, kroz igru. Ovu vještinu možete učiti s lutkama. Počnite prvo sa svlačenjem jednostavnijih stvari kao što su kapa ili čarape, a zatim i težim dijelovima. Treba vježbati često, voditi dijete kroz svaki korak, nagrađivati ga i ohrabrivati!

Kako bismo im olakšali da ove zadatke obave što samostalnije, bitno je imati odjeću koja ima jasne prednje i zadnje strane (npr. slika na prednjoj strani majice). Za neku djecu moglo bi biti lakše ako sjede na podu dok obavljaju ovu radnju, dok bi nekoj djeci od velike pomoći bile verbalne upute gdje ih navodimo kroz svaki korak, ali im ne pružamo fizičku podršku.

Vaš stručni tim!

Comments are disabled.