Jeste li znali da ukoliko dijete ne uspijeva imitirati igru, teško uči nove vještine, nema ideju kako riješiti određeni problem ili zadatak ima problema s vještinama praksije?

Praksija je sposobnost pomoću koje shvaćamo kako koristiti svoje ruke i tijelo u zadacima kao što su igra s igračkama, korištenje predmeta, pospremanje sobe i sposobnost snalaženja u različitim aktivnostima.

Pokazatelji koji upućuju na dispraksiju su kašnjenje u razvoju, teškoće razumijevanja, teškoće oblačenja, vezivanje vezica, imitacija igre, otežano snalaženje u prostoru, teškoće balansa i slično.

Praksija predstavlja most između motoričkih i kognitivnih sposobnosti. Kako bi dijete izvršilo zadatak mora da poznaje pokret koji treba da izvede i da ga prilagodi različitim situacijama.

Od iznimne je važnosti napraviti kvalitetnu i preciznu senzornu procjenu i utvrditi u kojim aktivnostima dijete ima najviše teškoća te mu olakšati zadatke, razviti samopouzdanje i unaprijediti motoričko izvođenje na koje će se vremenom graditi komleksnije vještine.

Vaš stručni tim!

Comments are disabled.