Jeste li znali da kod djece koja sjede u položaju W i nakon navršene 2 godine postoji opasnost od nedovoljnog razvijanja bazične snage tijela, kašnjenja razvoja grube motorike, koordinacije i ravnoteže potrebnih za određene motoričke vještine poput skakanja i trčanja?

W sjed je statički položaj u kojem djeca ne mogu rotirati trup ili se ne mogu lako nagnuti u različitim smjerovima. Kada dijete sjedi u W položaju noge mu pružaju široku podršku te vrlo malu aktivnost mišića. Mogu se javiti poteškoće u obavljanju sitnih i grubih motoričkih zadataka, zbog čega izostaje kontrola i razvoj nad rotacijom tijela što može dovest i do problema sa dužim sjedenjem u školi. Ovakav položaj sjedenja može rezultirati lošu posturu tijela zbog nedovoljne aktivnosti mišića trupa. U odnosu na W sjed ostali sjedeći položaji koje dijete zauzima bolje razvijaju kontrolu nad rotacijom i trupom tijela, vještine koje su važne za dominacije ruku i razvoj motoričkih sposobnosti.

Ortopedske komplikacije koje može uzorkovati W sjed:

1. Ograničeno pomicanje kukova

2. Zategnutost mišića

3. Dislokacija kukova

4. Slabost mišića trupa

Preporuka položaja sjedenja za dijete koji će mu omogućiti jačanje i razvoj muskulature trupa i bolji motorički razvoj olakšavajući pokretanje tijela u svim smjerovima:

• Široko sjedenje

• Sjedenje sa skupljenim nogama

• Sjedenje s nogama u stranu ili turski sjed

Vaš stručni tim

Comments are disabled.