Pokret je osnova života, a nepravilni pokreti, nekretanje i preopterećenost uzrok su brojnih zdravstvenih problema. Znatan dio nemoćnih treba njegovatelje da bi im pružali pomoć zbog toga što se sami ne mogu brinuti o sebi. Velik problem u kretanju i samozbrinjavanju imaju i osobe s raznim vrstama fizičkoga invaliditeta pa često članovi obitelji koji se o njima brinu imaju brojne tegobe koje su posljedica fizičkoga napora tijekom provođenja njege i pomoći u aktivnostima svakodnevna života. Slične probleme ima i osoblje koje njeguje i radi  s  nepokretnim osobama. No problemi uzrokovani teškim radom nisu samo prisutni kod teško pokretnih i nepokretnih osoba u području njege bolesnika, nego i kod osoba koje rade teže fizičke poslove.

Termin Kinaesthetics može se prevesti kao »umjetnost/znanost o spoznaji percepcije pokreta«. Kroz razne programe nastoji se pomoći u savladavanju vještina koje mogu spriječiti oštećenja, ali i poboljšati kvalitetu života. Na taj način pomaže se u očuvanju tjelesnoga, ali i mentalnoga zdravlja koje može biti narušeno zbog posljedica preopterećenosti zbog kojih strada mišićno-koštani sustav.

Kinaesthetics tehnike mogu pomoći u otkrivanju novih mogućnosti kretanja te rješavanju bolova u leđima, napetosti mišića ili drugih fizičkih smetnja koje nastaju kao posljedica rada. Učinak je vidljiv uvijek u dvostrukom smislu, kako kod njegovatelja tako i kod osobe kojoj se pruža njega. Korist je obostrana.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 458.086,13 kn, od čega 85% (389.373,21 kn) sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a 15% ( 68.712,92 kn) sufinancira Republika Hrvatska iz sredstava Državnog proračuna.

EDUKACIJA: Kinaesthetics

PREDAVAČ: Ivan Ivanković, kinaesthetics trener, European Kinaesthetics Association

Comments are disabled.