Kako smo i najavili da slijedi niz novih edukacija struke, a danas gotovo da ne postoji osoba koja nije čula za autizam ili autistični spektar, a čiju kompleksnost opisuju podaci da još uvijek nije do kraja istražen.

Autizam nije bolest, već stanje. Kada govorimo o autizmu, govorimo zapravo o cijelom spektru jer razlike među djecom iz autističnog spektra mogu biti velike (od neverbalnog niskofunkcionirajućeg autizma do verbalne visokofunkcionirajuće djece). Naime, svima je zajedničko da imaju problem s ostvarivanjem i zadržavanjem socijalne interakcije i komunikacije s drugim ljudima.

Protekli tjedan je naša Antonija Leko provela u Zagrebu kako bi stekla znanje o provedbi jedinog priznatog i važećeg dijagnostičkog instrumenta za postavljanje dijagnoza iz spektra autizma – ADOS2, koji predstavlja “zlatni standard” u postupku dijagnostike poremećaja iz spektra autizma. Namjenjen je širokom dobnom rasponu (od 12 mjeseci do odrasle dobi). Radosni smo što djeca s našeg područja više neće morati putovati do Zagreba i dugo čekati na red kako bi se napravila dijagnostika, a samim tim propustili vrijeme u kojem se moglo terapijski djelovati.

Dijagnoza ne mijenja ono što je vaše dijete, ona predstavlja pomoć na adekvatan način, kako djeci tako i roditeljima.

Comments are disabled.