U okviru Projekta jednake mogućnosti za sve! – Iločki leptirići, Grad Ilok je, kao partner na projektu, Udruzi roditelja djece s teškoćama ustupio prostor u prizemlju aneksa gradske uprave, Trg Nikole Iločkog 13, za susrete roditelja, održavanje edukacija i radionica te igraonicu za djecu s teškoćama.

Svečano otvorenje novoopremljenog prostora Iločkih leptirića održano je danas  na navedenoj adresi te su mu uz gradonačelnica Marinu Budimir i dopredsjednicu Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići, Željku Tot, nazočili i volonteri kao i roditelji djece s poteškoćama u razvoju kojima je igraonica primarno i namijenjena.

Prigodom otvorenja prostora za Iločke leptiriće gradonačelnica Marina Budimir naglasila je kako Grad Ilok nastoji biti svim građanima na usluzi i davati im potporu što svakako uključuje i djecu s posebnim potrebama.

Prostor je opremljen donacijom Zaklade Adris igrala i ostale opreme u vrijednosti od 30.000,00 kuna. Grad Ilok Leptirićima je partner na još dva projekta: Roditeljstvo nije lako – podrška je potrebna svakako i u trogodišnjem programu Povežimo se! – mreža za sretnije djetinjstvo kroz koji su djeci osigurane sportske aktivnosti koje se održavaju u OŠ Julija Benešića u Iloku. Kroz isti projekt kupljena je sportska oprema za dvoranu iste škole u vrijednosti od 21.000,00 kuna.

Svrha projekta je osigurati jednake mogućnosti djeci iz ruralnih područja i grada Iloka, kao što su pravo na socijalizaciju, dostupnost različitih društvenih sadržaja, kvalitetno provođenje slobodnog vremena, uspostava mobilnog tima za provođenje rehabilitacije, pružanje socijalnih usluga i sl.

Korisnici projekta su djeca s teškoćama u razvoju, djeca iz obitelji slabijeg imovinskog statusa, udomiteljskih obitelji i disfunkcionalnih obitelji s područja Grada Iloka.

Ovim projektom osigurana je didaktika te razna druga igrala kojim se uređuje prostor u gradu Iloku u suradnji s Gradom Ilokom kako bi se u njemu mogla održavati igraonica za djecu, različite radionice i aktivnosti, a kasnije i pružanje psihosocijalne podrške za ranjive skupine djece.

„U suradnji s gradonačelnicom Grada Iloka utvrdili smo kako postoji potreba za otvaranjem prostora u kojemu bi se provodile aktivnosti udruge Vukovarski leptirići. Prostor nam je obnovio i osigurao Grad Ilok, a udruga je kroz projekte i donacije osigurala opremu, didaktiku, igračke i namještaj. Obzirom da trenutno u udrugu u Vukovar na terapije dolazi jedanaestero djece sa područja Grada Iloka a taj broj nije konačan, uspostava moblinog tima za provođenje terapija i pružanje socijalnih usluga pružila bi veliku pomoć i podršku našoj djeci i uvelike olakšala roditeljima već ionako izazovnu situaciju“, rekla je Željka Tot , dopredsjednica Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići.

-Igraonica će biti posebno osmišljen cjeloviti razvojni program za djecu. Aktivnosti namijenjene djeci mijenjat će se kontinuirano, prateći njihovo odrastanje, a prostor će biti opremljen didaktičkim igračkama i prilagođen djeci. Program nazivamo igraonicom jer mu je temelj igra obogaćena raznim aktivnostima. Također je i razvojni jer su njegovi ciljevi i zadaće usmjereni na poticanje djetetova razvoja, a djetetova su razvojna postignuća prvi kriterij vrednovanja programa. Cjelovit je jer ravnomjerno i usklađeno djeluje na djetetov tjelesni, intelektualni i socio-emocionalni razvoj. U sve aktivnosti planiramo uključiti i volontere, posebice studente psihologije, socijalnog rada, pedagogije, kineziologe i dr. Oni će djeci pružati različite vrste pomoći, ali i stjecati vlastita iskustva i kompetencije te ih koristiti u svom budućem radu a svakako razvijati volonterstvo i aktivizam, istaknuto je tijekom otvorenja igraonice.

Novoopremljen prostor, kako je danas rečeno, biti će dugoročno rješenje neophodnih programa za djecu na krajnjem istoku Hrvatske gdje se pokušava vratiti život punih trideset godina i na taj način osnažiti i ohrabriti mlade obitelji da ostaju u svom kraju, a djeci osigurati jednake mogućnosti.

Comments are disabled.