Udruga Vukovarski leptirići pridružuje se prosvjedu roditelja djece s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom!

Zašto? Za dostojanstven život!

Država je od nas napravila prosjake koji za ostvarivanje temeljnih ljudskih prava žicaju novac od građana. Natjerali su nas da svoje teške živote i priče iznosimo u javnost i za prava da se borimo na ulici, da svoju djecu izlažemo hladnoći kako bi ukazali na nemar “socijalne države” prema najslabijima i najpotrebitijima.

Također nam sudbinu određuju različiti projektni evaluatori koji kažu da nemamo dovoljno bodova za provođenje programa koji su neophodna podrška za našu djecu, mlade i osobe s invaliditetom. Kada bi samo živjeli jedan naš dan, za svaki napisan projekt dali bi nam maksimalne bodove!

Za velike infrastrukturne projekte, naravno odlučuje se sistemom “najbrži prst”.

Zakon o osobnoj asistenciji i inkluzivni dodatak nisu jedini problemi, ali su trenutno najaktualniji. Mi sutra nećemo biti u Zagrebu na prosvjedu jer paralelno pokušavamo riješiti druge probleme koji nas očekuju početkom iduće godine, a to su:

početak naplate socijalnih usluga (novi financijski  teret za roditelje)

potrebno je promijeniti Zakon o soc. skrbi u dijelu gdje se govori o pružanju  individualnih i grupnih usluga te trajanju istih (nepovoljno je za djecu jer time gube neke usluge)

način naplate pružatelja soc.usluga i niska cijena soc.usluga (novi način dovest će do zatvaranja postojećih pružatelja, a potrebno je ugovoriti velik broj novih)

ugovaranje nove usluge Stručna procjena za Udrugu Vukovarski leptirići – ovdje čekamo našu Županiju Vukovarsko – srijemsku

Ukoliko ne dođe do promjena, mnoga djeca u RH ostat će bez neophodnih soc.usluga!  Naših 220 djece s teškoćama čekat će svoju psihosocijalnu podršku mjesecima dok ih državne ustanove ne obrade, procjene, svake godine ponovo i ponovo da dokazujemo da još uvijek imaju istu dijagnozu  i iste poteškoće.

I zato podrška prosvjedu! 

I naravno nadamo se što bržem prijemu na sastanak s nadležnim ministrom Marinom Piletićem koji je ovih dana u priličnoj gužvi! No, čekamo ga već jako dugo … toliko što ih zanima što imaju za reći ljudi koji rade na terenu, koji moraju provoditi njihove loše odluke.

Comments are disabled.