Zaklada Novo Sutra omogućila je Jeleni Frančišković iz Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići edukaciju u Parizu i opremu za Tomatis metodu. Zajedno s Jelenom na edukaciji su bili sudionici iz cijelog svijeta, iz Francuske, Bosne i Hercegovine, Italije, Nizozemske, Litve, Brazila, Izraela, SAD-a te Guatemale. Jelena je jedna od 7 osoba u Hrvatskoj educirana za primjenu Tomatis metode.

Tomatis je auditivna neurosenzorna stimulacija bazirana na Mozartovoj glazbi, Gregorijanskim napjevima i valceru razvijena od strane francuskog otorinolaringologa Alfreda Tomatisa. Cilj joj je poboljšati percepciju i analizu senzornih informacija (zvuka) i omogućiti bolje funkcioniranje mozga i cijelog živčanog sustava. Utječe na stimulaciju mozga i kortikalnu pobuđenost, finu i grubu motoriku, pažnju i radno pamćenje, emocije i regulaciju stresa, socijalizaciju, jezik (govor, čitanje, pisanje), glazbene sposobnosti (pjevanje i sviranje instrumenata) itd.

Primjenjuje se kod poteškoća u učenju i jezičnih poremećaja, poremećaja pažnje, emocionalnih, komunikacijskih i psihomotornih poremećaja, poremećaja iz autističnog spektra, osobnog razvoja i blagostanja, poboljšanja glasovnih mogućnosti i muzikalnosti, pripreme za porod, učenju stranih jezika.

Leptirići jedva čekaju koristiti Tomatis metodu te s oduševljenjem čekaju njene rezultate.

Iznimno smo zahvalni Zakladi Novo Sutra na financiranju edukacije i opreme.

NFB Jelena Pariz

Comments are disabled.