PROJEKT: TOMATIS – auditivna neurosenzorna stimulacija

Tomatis® metoda čini savršen sklad kroz Mozartovu glazbu, Gregorijanske koralje i majčinog glasa.

Najveće otkriće Alfreda Tomatisa jest ono u kojem fetus čuje zvukove. Zvukovi koji do djeteta u maternici dopiru prvi su poticaji u razvoju. Otkriće još pod nazivom „Zvučno preporođenje“  jedan je od glazbenih pristupa u Tomatis® metodi, gdje se snima majčin glas te se putem električnog uha prenosi u mozak korisnika stvarajući zvuk sličan onom u maternici koje dijete čuje još u fazi fetusa. Dijete koje nije izloženo majčinom glasu u kasnijem razvoju može imati emocionalne i govorne teškoće. „Zvučno preporođenje“ jedan je od pristupa koji se koristi kod djece s autizmom, djece s govornim i mentalnim teškoćama.

Mozartov efekt poznat je u cijelom svijetu danas zbog utjecaja glazbe na ljudske sposobnosti. Mozartova glazba potiče rad obje polutke mozga na taj ih način sinkronizira. To dovodi do spajanja logičkog razmišljanja i umjetničkih sklonosti odnosno razvoja emocija i intuicije.

Gregorijanski korali, srednjevjekovno su liturgijsko pjevanje koje je koristila katolička crkva. U Tomatis® metodi koristi se u svrhu opuštanja i stvaranja osjećaja mira jer se sam ritam temelji na ritmu disanja.  Gregorijanski korali primjereni su za meditaciju, tiho učenje, ublažavanje stresa i postizanje osjećaja mira.

U Tomatis® metodi još se koriste i Straussov valcer koji je pogodan za poticanje pokreta, brojalice su pogodne za poticanje učenja jezika ili klasična glazba koja potiče razvoj koncentraciju i pamćenje.

Projekt je financiran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja

Comments are disabled.