S ciljem upoznavanja šire zajednice s dobrim politikama i praksama prema osobama s invaliditetom Udruga Vukovarski leptirići poziva sve građane i udruge Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije na tribinu pod nazivom “Iskustva, izazovi i prilike – kako unaprijediti realizaciju prava osoba s invaliditetom?”.

Tribina će se održati u petak, 20. listopada, u Hotelu Lav (Dvorana Bauer) u Vukovarus početkom u 11 sati. Na tribini će izlagati Marinka Bakula Anđelić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, Mario Burek, savjetnik Pravobranitelja za osobe s invaliditetom teIvan Penava, gradonačelnik Grada Vukovara ili Filip Sušac, dogradonačelnik Grada Vukovara, čije će sudjelovanje biti naknadno potvrđeno te predstavnici Županije Vukovarsko-srijemske. Tribinu će moderirati Viktorija Matin, osnivačica i predsjednica Udruge Vukovarski leptirići. Uvodno u tribinu bit će premijerno prikazan kratki film “Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!”. Zainteresirani će moći sudjelovati i putem platforme Zoom. Tribina se odvija uz tumačenje na hrvatski znakovni jezik.

Vukovar, 17. listopada 2023. – Znate li da preko 1200 osoba s invaliditetom nema pristup vukovarskom Općinskom sudu, dječjem dispanzeru, Županiji Vukovarsko-srijemskoj kao ni drugim brojnim javnim prostorima?

Pitanje pristupačnosti svakako je jedno od najvažnijih kada govorimo o životu i pravima osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju. No, kako bi se suzbila diskriminacija, a ujedno i smanjile predrasude zajednice potrebno je otići korak dalje – potrebe ovih osjetljivih skupina društva valja ugraditi u politike, a zatim te politike provesti u prakse. Potrebno je za njih stvoriti kvalitetniji sustav podrške te omogućiti sudjelovanje osoba s invaliditetom u donošenju odluka, osobito na lokalnoj razini, gdje građani najčešće traže rješenja za svoje probleme.

Upravo navedeno bit će tema tribine “Iskustva, izazovi i prilike – kako unaprijediti realizaciju prava osoba s invaliditetom?” Tribina namijenjena svim građanima i organizacijama civilnog društva koje zagovaraju prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, održava se u tzv. hibridnom formatu te će se prenositi i putem Zoom aplikacije. Osigurano je tumačenje na hrvatski znakovni jezik.

Marinka Bakula Anđelčić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, a ujedno i predsjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Zagreba predstaviti će rad Povjerenstva, kao i Zagrebačku strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju od 2022. do 2025., odnosno politiku Grada Zagreba prema osobama s invaliditetom i roditeljima djece s teškoćama u razvoju. Ivan Penava, gradonačelnik, odnosno Filip Sušac, dogradonačelnik Grada Vukovara predstavit će svoju politiku prema osobama s invaliditetom, kao i predstavnici Županije. Mario Burek, savjetnik Pravobranitelja za osobe s invaliditetom izložit će primjere dobre prakse, poteškoće s kojima se najčešće susreću osobe s invaliditetom i njihove obitelji te iznijeti preporuke za donositelje odluka.

Na tribini će biti riječi o Smjernicama za društveno uključivo i sudioničko odlučivanje “O nama s nama” kojima partneri projekta “Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!”, uključujući i Udrugu Vukovarski leptirići, predlažu jedinicama lokalne i regionalne samouprave donošenje strateških dokumenata i osnivanje povjerenstava za osobe s invaliditetom, odnosno zagovaraju praktična rješenja za stvaranje kvalitetnijeg sustava podrške za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju, kao i sudjelovanje građana u donošenju odluka.

Uvodno će se na tribini premijerno prikazati kratki film “Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!” koji dokumentira aktivnosti istoimenog projekta od inkluzivnih volonterskih akcija kojima je uređen pristup te su postavljene povišene gredice za osobe s invaliditetom smanjene pokretljivosti i posađeni osjetilni vrtovi za djecu s teškoćama u društvenim vrtovima u Puli i Vukovaru, do inkluzivnih vrtlarskih radionica za odrasle i djecu i javnih akcija kojima su partneri projekta u oba grada ukazali na potrebu ravnopravnosti osoba s invaliditetom i njihovog sudjelovanja u donošenju odluka. Režiju i kameru filma, koji na emotivan način progovara o tematici osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, a donosi trenutke iz Pule i Vukovara potpisuje Michele Bulešić, nagrađivani pulski autor. Dodatne snimke iz Vukovara načinio je Vedran Barić

Projekt „Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!“ provodi pulska udruga Zelena Istra u suradnji s partnerima iz Pule i Vukovara. Uz Udrugu Vukovarski leptirići, projektni konzorcij čine Udruga žena Vukovar, Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre, Škola za odgoj i obrazovanje – Pula, Gimnazija Pula te Sveučilište Akureyri.

Projekt podržava Fond za aktivno građanstvo u Hrvatskoj.

Prijaviti se možete putem sljedeće poveznice:

https://docs.google.com/forms/d/1SuIHtEuEC0WAclZGFp2oFdX7XeN5KrgXPSHQnvX-080/viewform?fbclid=IwAR2l7yTlCzoiewkajhmoyUhM9lOKoPaNk3pwZhKE8tSzo56a6KKZ2rJ9kGA&edit_requested=true#responses

Comments are disabled.